Waarom met de hand schrijven een belangrijke vaardigheid blijft voor jouw kind

Waarom blijft met de hand schrijven een belangrijke vaardigheid voor je kind?

In dit digitale tijdperk schrijven kinderen steeds meer met een toetsenbord, hetzij door de telefoon, tablet of computer. Maar schrijven is goed voor de motorische ontwikkeling en heeft allerlei voordelen waardoor ik denk dat het belangrijk zou moeten blijven als aangeleerde vaardigheden. Dit zijn twaalf goede redenen om handschrift te blijven leren en oefenen met je kind.

1. Verbetering van geheugen

De hersenen werken anders wanneer we iets met de hand schrijven dan wanneer we het met een toetsenbord typen of een scherm aanraken. Studies tonen aan dat schrijven het geheugen verbetert. Verder is het zo dat studenten het geleerde beter behouden wanneer ze met nieuwe ideeën werken door te schrijven in plaats van te typen.

2. Holistisch

Door het lichaam met de hand te laten schrijven, wordt schrijven holistische activiteit. Er is iets uniek fysieks en multidimensionaals aan pen op papier zetten om woorden en zinnen te vormen.

3. Oefening van de motoriek

Het alfabet leren door op veel verschillende fysieke manieren met elke letter om te gaan, helpt leerlingen de letters en de lettergeluiden te onthouden, zodat ze gemakkelijker kunnen worden onthouden bij het leren lezen. Het leren van letters op een scherm maakt gebruik van maximaal twee fysieke kanalen: de ogen en de vingertoppen. Het is niet mogelijk om de ene letter van de andere te onderscheiden door de vorm van de toetsen. Het leren van letters door ze te schrijven omvat tal van tactiele ervaringen, waarbij de fijnmotorische spieren van de vingers en hand, en grotere spieren van de arm en het lichaam, evenals de ogen worden aangesproken.

4. Vrije stroom van ideeën

Veel schrijvers (wat ik als fantasy schrijfster kan beamen) getuigen van de waarde van een met de hand geschreven eerste versie en het daaropvolgende proces van lezen en interactie met hun schrijven door het als geheel te annoteren, corrigeren, bewerken en opnieuw vorm te geven. Typen op een scherm verleidt ons in plaats daarvan om te bewerken terwijl we bezig zijn, en ook nog te fragmenteren en ontleden, waardoor de organische stroom van ideeën verstoord wordt.

5. Handig

Zelfs in dit digitale tijdperk vinden veel ervaren mensen het van cruciaal belang voor hun succes om een ​​klein notitieboekje en een pen bij de hand te houden, zodat ze meteen ideeën kunnen opschrijven en er later naar kunnen verwijzen.

6. Historisch context

Veel historische documenten zijn met de hand geschreven en zijn nu niet te ontcijferen door mensen die niet in staat zijn om cursief te lezen. Het vermogen om handschrift te lezen wordt verkregen door te leren schrijven in het eigen handschrift. Zowel cursief als gedrukt kunnen ontcijferen is een belangrijk onderdeel van taalvaardigheid.

7. Vertragend

Handschrift heeft een vertragend effect en dit is voordelig bij het denkproces. Heb je ooit iemand horen zeggen: “Ik typ zo snel als ik denk”? Dit is zeker een voordeel bij het transcriberen van het gesproken woord, maar gedachten moeten ademen (net als schrijvers), en met de hand schrijven biedt zo’n ruimte waarin gedachten zich volledig kunnen vormen voordat ze in zinnen kunnen worden vastgelegd.

8. Toegang tot het creatieve stroom

Met een pen in de hand zijn er direct toegankelijke creatieve en artistieke mogelijkheden die niet kunnen worden verweven met het typen op een toetsenbord.

9. Unieke uiting

Handschrift is uniek voor elke schrijver. Goed leren schrijven kan helpen om deze unieke uiting sterk, mooi en leesbaar te maken.

10. Persoonlijk

Handgeschreven notities aan vrienden zijn persoonlijk op een manier waarop getypte tekst dat nooit zou kunnen zijn. Niets anders kan de stemming en persoonlijkheid van de schrijver beter weergeven dan handschrift. 

11. Flow en ritme

Bekwaam schrijven heeft een rustgevende flow en ritme. Terwijl technologie en cultuur ons ertoe aanzetten om sneller en intensiever te werken, kunnen taken zoals schrijven ons helpen een gezonde balans te vinden in ons werk, leren en spel.

12. Concentratie

Moeiteloos kunnen schrijven stelt de geest in staat om volledig op een onderwerp te concentreren. Worstelen met handschrift kost waardevolle hersenenergie bij elke schrijftaak, maar wanneer die vaardigheid onder de knie is, maakt het een groot verschil. 

Conclusie

Ik beschouw een bekwaam en vloeiend handschrift, een aanwinst voor het leren! Voor andere artikelen over het verbeteren van de taalvaardigheid van je kind, kan je hier klikken

Voor hulp om de taalvaardigheid van je kind te ontwikkelen en verbeteren, neem contact met mij op. Tot de volgende keer…

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger