Strategieën om huiswerk aan te pakken

Vond je het leuk om als kind je huiswerk te maken? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk een ‘nee’.

Denk dat jouw kinderen het leuk vinden om hun huiswerk te maken? Nogmaals, het antwoord zal waarschijnlijk een volmondig ‘nee’ zijn!

Maar we realiseren ons allemaal het belang van huiswerk voor het bijbrengen van belangrijke levensvaardigheden bij studenten.

We begrijpen het allemaal: huiswerk levert een belangrijke bijdrage aan het leerproces en het ontwikkelt bij studenten belangrijke studievaardigheden. Zelfstandig problemen oplossen en tijd beheren om deadlines voor opdrachten te halen, vergroot ook nog het zelfvertrouwen van studenten.

Dus, hoe maken we naschoolse opdrachten zo prettig mogelijk voor de kinderen? Ik heb hier de beste strategieën voor je samengesteld.

1. Hou een specifieke huiswerktijd aan

Stel een bepaald tijdstip van de dag in waarop kinderen hun huiswerk kunnen maken, zodat het niet botst met hun speel- en bedtijd. Door een regelmatig schema aan te houden, kunnen ze een dagelijkse studiegewoonte ontwikkelen.

2. Maak een visuele tijdlijn

Maak samen met kinderen een schema met een visuele tijdlijn van opdrachten en de middelen die nodig zijn om ze te voltooien. Het bijhouden van het schema zal hen cruciale tijdmanagementvaardigheden bijbrengen, die hen later in hun leven goed van pas zullen komen.

3. Kies een goede plek om te studeren

Hou er rekening mee dat kinderen heel gemakkelijk worden afgeleid, dus zorg voor een comfortabele studieruimte waar ze zich kunnen concentreren op hun opdracht zonder afleiding door apparaten, huisdieren, speelgoed of familieleden.

4. Hou voldoende middelen bij de hand

Help kinderen met het plannen van de middelen die ze nodig hebben om elk project en elke opdracht te voltooien. Zorg ervoor dat je alle benodigde materiaal aanschaft zodat ze zonder knelpunten door kunnen gaan met hun werk.

5. Bied ondersteuning maar geen directe hulp

Huiswerk is een verlengstuk van wat kinderen buiten de klas leren. Het draait om hun begrip van bepaalde concepten. Ze zullen waarschijnlijk hulp zoeken bij het maken van opdrachten. Maar als je ze de antwoorden geeft, zullen ze niet zelfstandig worden. Begeleid ze wanneer ze in de war zijn, neem de concepten met hen door om eventuele twijfels weg te nemen, maar sta erop dat ze zelf hun antwoorden formuleren.

6. Werk samen

Kinderen leren van wat ze zien. Dwing geen huiswerktijd af terwijl je zelf je aan het ontspannen bent. Geef ze het gevoel dat jij het net zo druk hebt als zij. Zorg dat je zelf ook bezig bent met je werk terwijl zij hun werk afmaken. Ze zullen zich goed voelen als je samen met hen bezig bent.

7. Moedig pauzes tussen opdrachten aan

Korte pauzes kunnen de focus verbeteren en de interesse voor het werk op peil houden. En als je kinderen moeite hebben met een onderdeel van hun werk, zal het nemen van een korte pauze helpen om hun hoofd leeg te maken zodat ze beter kunnen nadenken. Stimuleer daarom pauzes tussen opdrachten om ervoor te zorgen dat kinderen hun taken met hernieuwde energie kunnen afronden.

8. Geef prioriteit aan bepaalde opdrachten

Bevorder de ontwikkeling van meta-cognitieve vaardigheden door hen te helpen de belangrijkste opdrachten te identificeren. Vertel ze hoe ze de moeilijkste opdracht sneller en beter met een frisse geest kunnen voltooien als ze het eerder proberen dan de gemakkelijke opdrachten.

9. Beloon prestaties

Beloon prestaties zoals het afmaken van huiswerk zonder enige begeleiding of het voltooien van een project voor de deadline. Dit zal hen motiveren om nog beter hun best te doen bij het maken van het huiswerk.

10. Blijf positief

Zorg voor een positieve houding ten opzichte van huiswerk om zo een positiviteit bij de kinderen aan te wakkeren. Kinderen nemen van je op hoe je naar huiswerk en opdrachten kijkt en ze zullen dezelfde perspectieven hebben.

11. Hou contact met leraren

Houd contact met de leerkrachten op school om inzicht te krijgen in de verwachtingen over het huiswerk, de academische prestaties en de kwaliteit van het werk dat zij inleveren. Dit zal je helpen jouw kind beter te begeleiden en het feit onder de aandacht te brengen dat leerkrachten en ouders een team zijn in de begeleiding van je kind.

Verder…

Ik hoop dat door deze technieken toe te passen, het maken van huiswerk zo prettig mogelijk verloopt. Mocht je hulp nodig hebben bij het begeleiden van je kinderen, dan kan je contact met mij opnemen om te kijken of ik zou kunnen helpen met bepaalde taalvaardigheden of studietechnieken. Prettige dag en tot gauw.

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger
URL is succesvol gekopieerd!