Leerverlies en terugval voorkomen bij jouw kind

Schoolvakantie: hoe kan je leerverlies en terugval voorkomen bij je kind?

Zomervakantie staat gelijk voor sommige kinderen aan zes weken niet leren. En dat staat soms gelijk aan zes weken achteruitgang, ook wel het leerverlies van de zomer genoemd. Maar er is goed nieuws. Je kunt dit voorkomen door de hersenen van je kinderen tijdens de vakantie bezig te houden. Dit zijn enkele suggesties die je zouden kunnen helpen.

1. Lees

Lezen houdt je begripsvermogen op peil. Maar zorg wel dat het lezen leuk blijft. Doe samen met je kind mee aan een voorleesprogramma en laat hem of haar de boeken kiezen die het wil lezen. Laat het laat opblijven om in bed te lezen met een hoofdlamp als ze dat willen.

2. Maak excursies

Musea, natuurcentra en historische locaties bouwen de achtergrondkennis en woordenschat van een kind op. En als dit geen optie is, kun je altijd op virtuele excursie gaan.

3. Spelletjes

De meeste spelletjes helpen kinderen om sociale vaardigheden en probleemoplossing te oefenen, beide goede vaardigheden om scherp te houden tijdens de zomer. Probeer strategie- en denkspellen zoals Carcassonne, Mens Erger Je Niet of Monopolie. 

4. Winkelen

Laat je kind zijn of haar zakgeld uitgeven. En moedig het aan om je te helpen dingen te betalen als je aan het winkelen bent. Dit geeft je kind de mogelijkheid om kosten op te tellen en geld te tellen: belangrijke reken- en levensvaardigheden.

5. Schrijven

Omdat kinderen dol zijn op technologie, kun je kinderen aan het schrijven krijgen met hun eigen privéblog. Stel voor om recensies over films, games of boeken te schrijven zodat ze die kunnen delen met hun vrienden en familieleden. Je kan schrijven ook een sociale bezigheid maken. Kinderen zullen veel plezier beleven aan het schrijven van een gedeeld verhaal met hun vrienden via Google Docs.

6. Zomerkampen

Schrijf je kind in bij een van de vele beschikbare jeugdkampen die het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden aanmoedigen. Enkele aangeboden kampen zijn bijvoorbeeld “Actie en avontuur”, Creatief en Cultuur en taalkampen (ook in het buitenland). Versterk eventueel het leren van het kamp met discussies en activiteiten thuis.

Tot slot…

Hierbij dus enkele tips. Heb je zelf ook leuke ideeën om terugval bij je kinderen te voorkomen of te verminderen, dan hoor ik die graag. Prettige zomervakantie en tot gauw.

Plaats een reactie

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger