Hoe verbeter je jouw werkgeheugen?

Iedereen verliest wel eens haar sleutels of vergeet een belangrijke afspraak. Maar als het een gewoonte is, heb je mogelijk te maken met een slecht werkgeheugen.

Wat is het werkgeheugen?

Een plank in je hersenen

Je bent misschien bekend met de term ‘kortetermijngeheugen’, die door elkaar wordt gebruikt met de term ‘werkgeheugen’. Beide verwijzen naar gedachten of informatie die je tijdelijk in je geheugen bewaart, zodat ze beschikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt om een taak uit te voeren. Zie het werkgeheugen als een plank in je hersenen. Stel je voor dat je naar de winkel gaat. Je hebt melk, eieren en brood nodig. Terwijl je in de winkel bent, herinner je je ineens dat je cornflakes nodig hebt. Je gaat naar het gangpad met granen, maar terwijl je daarop concentreert, vallen de eieren van je mentale plank. Je komt thuis met ontbijtgranen, melk en brood, maar bent de eieren vergeten.

Verschil in werkgeheugen

Het aantal items dat je in je werkgeheugen opslaat, is misschien niet zo veel als het aantal dat je beste vriend op zijn mentale plank kan plaatsen. Onderzoek toont aan dat jonge kinderen beperkte werkgeheugenvaardigheden hebben en slechts één of twee items in het geheugen kunnen vasthouden.

Ontwikkeling van je werkgeheugen

Je werkgeheugen blijft zich ontwikkelen tot ongeveer de leeftijd van 15 jaar, maar niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo of heeft dezelfde werkgeheugencapaciteit. Sommige mensen kunnen meer informatie opslaan dan anderen.

Hoeveel informatie?

Onderzoekers zijn het oneens over het aantal informatiebytes dat door de hersenen kan worden vastgehouden. Sommigen zeggen dat het maar liefst zeven items zijn, en anderen beweren dat het er vier zijn.

Het vormen van groepen

Je kunt je werkgeheugencapaciteit vergroten door items bij elkaar te groeperen. Een telefoonnummer is meestal 10 cijfers lang, maar we splitsen het nummer vaak op in drie groepen (555-555-5555), waardoor we slechts drie werkgeheugenslots kunnen gebruiken om 10 cijfers te onthouden.

Wanneer gebruik je je werkgeheugen?

Je gebruikt je werkgeheugen elke dag, in veel situaties: om te lezen, schrijven, plannen, organiseren, een gesprek te volgen, hoofdrekenen te doen of meerstapsinstructies op te volgen. Het helpt je gefocust en betrokken te blijven bij een taak.

Werkgeheugen is essentieel op school. Bij een studie, keek men naar 3.000 basisschoolleerlingen en middelbare scholieren en ontdekte dat een zwak werkgeheugen meer indicatief was voor worstelingen op school dan een laag IQ. Volgens onderzoekers scoorden bijna alle kinderen met een zwak werkgeheugen laag op begrijpend lezen en rekenen.

Hieronder volgen voorbeelden van hoe een slecht werkgeheugen je dagelijks leven beïnvloedt:

  • Je wilt meedoen aan een gesprek, maar tegen de tijd dat de ander stopt met praten, ben je vergeten wat je wilde zeggen.
  • Je verliest consequent je sleutels, mobiele telefoon of portemonnee.
  • Je verdwaalt gemakkelijk, zelfs als je net aanwijzingen hebt gekregen.
  • Je hebt moeite met het volgen van een gesprek omdat je vergeet wat de ander net heeft gezegd.
  • Je hebt veel onafgemaakte projecten omdat je afgeleid raakt en het eerste project vergeet.
  • Je bent van plan om thuis wat werk te doen, maar je vergeet de benodigde spullen mee te nemen.
  • Je moet een alinea meerdere keren herlezen om de informatie vast te houden.

Hoe kan je je werkgeheugen verbeteren?

Veel mensen gebruiken herinneringssystemen om orde op zaken te houden. Ze gebruiken bijvoorbeeld een kladblok-app op hun telefoon of tablet om een lopende takenlijst bij te houden of een lijst met items die ze in de winkel nodig hebben. Of ze gebruiken een timer of agenda-app om hen aan afspraken te herinneren. Zelf ben ik daar geen liefhebber van en gebruik ik liever een papieren planner op mijn kantoor. Maar als ik iets buitenhuis moet doen waardoor ik mijn planner niet bij me heb, gebruik ik wel digitale alternatieven. 

Hieronder volgen enkele concrete suggesties om je werkgeheugen te verbeteren:

* Breek grote brokken informatie in kleine, hapklare stukjes

Concentreer je op een of twee ervan voordat je verder gaat met de volgende instructie. Stel dat je van plan bent om thuis een feest te organiseren. Je wordt overweldigd door alles wat gedaan moet worden: boodschappen doen, koken, schoonmaken en andere voorbereidingen voor het feest. Concentreer je op één gebied, zoals het winkelen. Negeer de rest van de taken totdat je klaar bent met winkelen.

* Gebruik checklists voor taken met meerdere stappen

Je kunt een checklist maken voor je eerste uur op het werk. Dit kan zijn: berichten beluisteren, terugbellen, e-mails controleren en beantwoorden, de voortgang van gisteren bekijken, contact opnemen met supervisor voor belangrijke taken die onmiddellijk moeten worden voltooid.

* Ontwikkel routines

Creëer een routine wanneer je thuiskomt van je werk. Leg je mobiele telefoon en sleutels elke keer op dezelfde plek, zodra je binnenkomt.

* Oefen werkgeheugenvaardigheden

Schrijf zes niet-verwante woorden op. Begin door te proberen de eerste twee woorden te onthouden zonder naar het papier te kijken, en voeg een ander woord toe als je erin slaagt.

* Experimenteer met verschillende manieren om informatie te onthouden

Je kunt een lijst gemakkelijker onthouden als je een liedje maakt of een rijmpje verzint. Ook is het zo dat visualisatie helpt om meerdere items te onthouden. Als je van je werk naar huis gaat, stel je dan voor dat je bij de winkel stopt om melk, kaas, brood en yoghurt te halen. Visualiseer dat je naar elk gedeelte van de winkel gaat en zie het voor je. Omdat afbeeldingen krachtiger zijn dan woorden, ben je geneigd om alles wat je nodig hebt in de winkel te onthouden terwijl je je visualisatie volgt.

* Verminder het multitasken

Volgens sommige studies, kan multitasken bepaalde delen van je hersenen doen krimpen en is het gekoppeld aan een kortere aandachtsspanne. Voltooi de ene taak en ga dan verder met de volgende.

* Mindfulness

Gebruik mindfulness om afleiding tot een minimum te beperken en het werkgeheugen aan te scherpen. Uit een studie bleek dat dagelijkse mindfulness oefeningen het geheugen verhoogden en deelnemers in staat stelden afleidingen uit te schakelen.

* Voeg lichaamsbeweging toe aan je dagelijkse routine

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het werkgeheugen toeneemt met dagelijkse lichaamsbeweging. Hoewel de reden hiervoor niet volledig wordt begrepen, geloven wetenschappers dat fysieke activiteit de gezondheid van hersencellen verbetert. Het kan ook indirect het geheugen beïnvloeden door de stemming te verbeteren.

Doordat lichaamsbeweging helpt met beter slapen en stress vermindering, gebieden die de cognitieve vaardigheden kunnen beïnvloeden, zouden ze misschien hierdoor positieve gevolgen kunnen hebben op je werkgeheugen.

Tot slot…

Dit zijn dus bepaalde tips om het werkgeheugen te ontwikkelen. Als meer tips wil ontvangen om je geheugen te verbeteren, of andere informatie om optimaal te studeren, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer 😉

Plaats een reactie

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger