Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij jouw tiener

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij je tiener kan een uitdagende onderneming zijn

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij jouw tiener kan een uitdagende onderneming zijn. Tienerjaren zijn vaak de moeilijkste jaren. Lichamen, houdingen en emoties veranderen voortdurend. Maar er zijn praktische manieren om het zelfvertrouwen van tieners te verbeteren. Advies over het zelfvertrouwen van tieners is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijkheid en identiteit van het kind. Je zult waarschijnlijk een paar van deze benaderingen moeten proberen om de methode te vinden die het beste werkt.

Ga in gesprek over interessante onderwerpen

Als jouw tiener in zinnen van twee woorden praat en niet zo dol is op communiceren, is het misschien tijd om opnieuw te beoordelen waar je het over hebt. In plaats van algemene vragen te stellen zoals “hoe was jouw dag?”, kun je proberen gesprekken op gang te brengen op basis van hun hobby’s, interesses of favoriete vakken op school, enfin, alles waar ze kennis van hebben en een passie voor voelen. Of het nu hun favoriete muzikant is of de laatste move die ze onder de knie hebben op het voetbalveld. Als ze praten over onderwerpen waarvan ze zichzelf een beetje een expert vinden, zal dat het zelfvertrouwen van tieners helpen toenemen.

Moedig besluitvorming aan

Tieners kunnen zich vaak onzeker of besluiteloos voelen over hun handelen of overtuigingen. Soms kan het veel gemakkelijker zijn om anderen beslissingen te laten nemen of gewoon de keuzes van anderen over te nemen.

Je kan jouw tiener aanmoedigen om zelf te beslissen over simpele dingen zoals wat ze willen eten. Zo bouwen ze geleidelijk een gevoel van vertrouwen in hun besluitvormingsvaardigheden. Als ze zelfverzekerd zijn in hun beslissingen, zullen anderen dat ook zijn, waardoor ze hun gevoel van eigenwaarde groter wordt. ​​​​​

Luister wanneer ze hun mening geven

Soms lijken meningsverschillen met jouw tiener onvermijdelijk. Als je ze niet kunt overtuigen van jouw standpunt, dan kan dat irritatie opwekken. Hoewel je misschien alleen het beste voor jouw kind wil, is het belangrijk om ze te laten zien dat je hun mening goed hebt overwogen.

Als je een ruzie voelt opkomen, probeer dan kalm te blijven en te luisteren. Zelfs als je het niet met ze eens bent, zal het tonen van respect voor hun mening meer volwassen gesprekken stimuleren in de toekomst en hen het gevoel geven dat hun mening ertoe doet.

Ondersteunen van teamactiviteiten

Denk na over hun interesses en help hen bij het verkennen van clubs, verenigingen of teams op school of in de gemeenschap. Of het nu gaat om een sportteam, een debatteam of online gamen in groepen: werken teamverband is een cruciale vaardigheid die jouw kind in de toekomst zal helpen. Het zal hen ook helpen om voor zichzelf op te komen in een groepssituatie en een gevoel van verbondenheid te cultiveren met anderen, wat op natuurlijke wijze het gevoel van eigenwaarde vergroot.

Het geven en ontvangen van complimenten

Hoe ouders zelfvertrouwen tonen, kan een directe invloed hebben op het zelfvertrouwen van tieners. Ook al heb je je kind misschien geleerd beleefd te zijn en complimenten te geven, kan soms moeilijker zijn om hen te laten zien hoe je ze moet ontvangen. Het is belangrijk dat je laat zien dat je het zelf prettig vindt om complimenten te ontvangen. Probeer de complimenten die je van anderen ontvangt niet uit de weg te gaan of te bagatelliseren. 

Prijs de inspanning, niet het resultaat

Als je probeert zelfvertrouwen en zelfrespect bij een tiener op te bouwen, is het belangrijk om te onthouden dat je de inspanningen van je kind moet prijzen in plaats van de resultaten van hun handelen. Het is belangrijk om te laten zien dat je trots op ze bent omdat ze iets proberen en toewijding tonen, ongeacht het resultaat.

Hoewel we controle hebben over de hoeveelheid moeite die we in een taak of activiteit steken, hebben we soms geen controle over het resultaat. Door je kind te laten zien dat ze lof verdienen voor hun inspanningen, zelfs als ze niet het gewenste resultaat bereiken, helpt hen om zelfverzekerd te worden om iets te proberen, ook als falen mogelijk is.

Tot slot…

Het zelfvertrouwen van tieners kan een lastig onderwerp zijn om te navigeren. En elk kind is een wereld. Er is geen “one size fits all” antwoord op de vraag: “Hoe ontwikkel je zelfvertrouwen bij tieners?” Maar ik geloof wel dat wat hierboven staat kan helpen om je tiener te helpen uitgroeien tot een volwassene die zelfverzekerd en assertief is en zijn of haar eigenwaarde kent.

Plaats een reactie

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger