Help jouw kind examenstress overwinnen

Toetsen en examens kunnen een uitdagend onderdeel van het schoolleven zijn voor kinderen en jongeren en hun ouders of verzorgers. Maar er zijn manieren om de stress te verminderen.

Aanwijzingen van stress

Kinderen en jongeren die gestrest zijn: zien er vaak bezorgd uit, voelen zich gespannen, hebben vaak hoofdpijn en buikpijn, slapen niet goed, zijn prikkelbaar, verliezen interesse in eten of eten meer dan normaal, genieten niet meer van activiteiten die ze eerder leuk vonden en zijn vaak negatief en hebben een slecht humeur

Praten over stress en studiedruk

Iemand hebben om mee te praten over hun studiedruk kan helpen. Ondersteuning van een ouder, bijlesdocent of studiemaatje kan jongeren helpen hun zorgen te delen en relativeren. Probeer jouw kind er zoveel mogelijk te betrekken bij deze gesprekken.

Zorg ervoor dat jouw kind goed eet

Een uitgebalanceerd dieet is van vitaal belang voor de gezondheid van jouw kind en kan het helpen zich goed te voelen tijdens examenperiodes.

Sommige ouders merken dat vetrijke, suikerrijke en cafeïnerijke voedingsmiddelen en dranken, zoals energiedrankjes, cola, snoep, chocolade, hamburgers en chips, hun kinderen hyperactief, prikkelbaar en humeurig kan maken. Betrek jouw kind daarom bij de boodschappen en moedig het aan om gezonde tussendoortjes te kiezen.

Help jouw kind met voldoende slapen

Goed slapen verbetert het denken en de concentratie. De meeste tieners hebben 8 tot 10 uur slaap per nacht nodig. Geef jouw kind ongeveer een half uur de tijd om te ontspannen tussen studeren, tv kijken of computeren en naar bed gaan, om hem te helpen een goede nachtrust te krijgen. De hele nacht studeren voor een examen is meestal een slecht idee. Slaap zal jouw kind veel meer helpen dan een paar uur paniekerige last minute stampwerk.

Wees flexibel tijdens examens

Wees flexibel rond examentijd. Als jouw kind de hele dag aan het studeren is, dan is het geen goed idee om het te hebben over achtergebleven huishoudelijke taken of rommelige slaapkamers. Vergeet niet dat examens niet eeuwig duren.

Helpen met studeren

Zorg ervoor dat jouw kind een comfortabele plek heeft om te studeren. Vraag het hoe je het kan ondersteunen tijdens deze periode. Je kan ook helpen met het bedenken van praktische ideeën bij het maken van een studieschema en het vinden van oude examens om mee te oefenen.

Je kan verder jouw kind motiveren door hen te laten nadenken over de doelen die ze in het leven hebben, zodat hij of zij ziet hoe het studeren daarmee verband houdt. Als ik zelf geen beeld gehad zou hebben over het leven dat ik zou willen hebben, dan had ik zeker niet de motivatie gehad om mijn VWO examen te halen en naar de universiteit te gaan en deze af te maken.

Moedig lichaamsbeweging aan tijdens examens

Lichaamsbeweging kan helpen met het energieniveau te verhogen, de geest leeg te maken en stress te verlichten. Wandelen, fietsen, zwemmen, voetballen en dansen zijn allemaal effectief.

Voeg geen extra druk toe

Soms is de meeste druk van kinderen tijdens examentijd afkomstig van de familie. Wij willen allemaal dat onze kinderen het goed doen op school. We weten allemaal wat voor positieve gevolgen goed onderwijs heeft op de toekomst van kinderen. We gunnen onze kinderen meer kans op werk, status en zelfvertrouwen. Maar druk uitoefenen op kinderen is niet hetzelfde als helpen. Het werkt juist averechts.

Dus luister naar jouw kind, steun het en vermijd kritiek. Wees geruststellend en positief voordat ze naar binnen gaan voor een examen. Laat weten dat falen niet het einde van de wereld is. Als het niet goed gaat, kunnen ze het examen opnieuw afleggen.

Moedig jouw kind na elk examen aan om het met je door te praten. Bespreek de delen die goed gingen in plaats van te concentreren op de vragen die ze moeilijk vonden. Ga dan verder en concentreer je op de volgende test, in plaats van stil te staan bij dingen die niet je niet kan veranderen.

Maak tijd voor een feestje

Denk met je kind na over beloningen voor het doen en het behalen van elk examen. Beloningen hoeven niet groot of duur te zijn. Ze kunnen eenvoudig zijn, zoals het maken van hun favoriete maaltijd of samen iets gezelligs doen. Als de examens voorbij zijn, vier het met het organiseren van een feestje.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Sommige jongeren voelen zich veel beter als de examens achter de rug zijn, maar dat geldt niet voor alle jongeren. Zoek hulp als de angst of neerslachtigheid van uw kind ernstig is, aanhoudt en het dagelijks leven verstoort. Een huisarts bezoeken is een goede manier om te beginnen.

Plaats een reactie

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger