Executieve functies: de vaardigheden die elke tiener nodig heeft

Er zijn 11 executieve functies en ze hebben allemaal te maken met 3 basisvaardigheden: Flexibiliteit, werkgeheugen en zelfbeheersing.

Als je een ouder bent, heb je weleens moeite gehad met het vermogen van je kind om verstandig om te gaan met zijn tijd. Tussen schoolwerk, buitenschoolse activiteiten, vrienden en niet te vergeten sociale media, er wordt zoveel tijd en aandacht van kinderen getrokken. Dus hoewel je de term ‘executieve functies’ misschien niet kent, kan ik je beloven dat je, als je een tiener thuis hebt, te kampen hebt gehad met de zich ontwikkelende executieve functies van je kind. Als je kind gemakkelijk wordt afgeleid, overbelast is of slaapgebrek lijkt te hebben, dan is werk aan executieve functies precies wat het nodig heeft.

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn de zelfregulatievaardigheden en mentale processen die ons in staat stellen om te plannen, de aandacht te richten, instructies te onthouden en succesvol met meerdere taken te jongleren. Kortom, het verwijst naar de vaardigheden op het gebied van organisatie en tijdmanagement die kenmerkend zijn voor toppresteerders.

Om de zaken wat verder uit te splitsen, wanneer we het hebben over executieve functies, hebben we het over meestal op drie kernfuncties van de hersenen:

  • Werkgeheugen
  • Geestelijke/mentale flexibiliteit
  • Zelfbeheersing

We kunnen deze vaardigheden allemaal gebruiken en ze kunnen allemaal worden ontwikkeld en verbeterd door oefening en herhaling.

Werkgeheugen verwijst naar het vermogen van een persoon om informatie op korte termijn vast te houden, deze terug te roepen en toe te passen. Mentale flexibiliteit is het vermogen om onze aandacht of verwachtingen te verschuiven op basis van omstandigheden. En zelfbeheersing, dat ligt voor de hand: het verwijst naar ons vermogen om prioriteiten te stellen en afleidingen te bestrijden. Deze functies werken samen om projecten te plannen, organiseren, jongleren en dingen gedaan te krijgen.

Waarom hebben studenten executieve functies nodig?

Met constante afleiding staan de middelbare scholieren van vandaag voor een ongelooflijke uitdaging om hun tijd en stress te beheren. Het is ook geen wonder dat ongeveer 50% van de tieners aangeeft minder dan 6 uur slaap te krijgen. En veel studies tonen aan dat tieners, meer dan enige andere leeftijdsgroep, de MEESTE slaap nodig hebben voor hun ontwikkeling en goed functioneren. 

Wat de studiegewoonten van je kind ook zijn, we kunnen allemaal profiteren van het verbeteren van onze focus en productiviteit. Een klein beetje werk aan deze essentiële vaardigheden kan een grote bijdrage leveren aan succes op de middelbare school, universiteit en daarbuiten.

Hoe kunnen studenten hun executieve functies verbeteren?

Gelukkig is er, ondanks alle uitdagingen waarmee studenten tegenwoordig worden geconfronteerd, genoeg onderzoek en een heleboel geweldige hulpmiddelen om studenten te helpen hun executief functioneren te trainen en georganiseerd te blijven. Het belangrijkste om te onthouden is dat niemand wordt geboren met “natuurlijke” executieve functies – dit zijn aangeleerde talenten die kunnen worden aangescherpt en ontwikkeld.

Om te beginnen is hier een lijst met tips die studenten kunnen gebruiken om hun studievaardigheden aan te scherpen:

* Breek projecten op in kleine, beheersbare taken en beloon jezelf wanneer je ze allemaal hebt voltooid.

Identificeer kortetermijndoelen en deadlines. Stel tijdens het werk een timer in om regelmatig pauzes te nemen, en check in bij jezelf hoe productief je bent. Studies tonen aan dat 25 minuten werken met regelmatige pauzes van 5 minuten eigenlijk het beste voor je is.

Stel tijden in voor “serieuze focus”: we zeggen niet dat je je telefoon moet uitschakelen, want eerlijk gezegd doet niemand dat. Maar als je weet dat je echt wat werk moet doen, leg je telefoon dan in een andere kamer. Kortstondige afleidingen – al is het maar om een snelle melding te lezen – kunnen uw productiviteit en focus aanzienlijk verminderen.

* Praat tegen jezelf

We weten dat het misschien een beetje vreemd klinkt, maar inchecken bij jezelf en een beetje “tegen jezelf praten” is ook erg belangrijk. Gebruik die stem in je hoofd om na te denken over wat goed werkte, wat niet, waar je geest afdwaalde en waarom het dat deed. En geef jezelf dan wat bemoedigende woorden en een mooi schouderklopje als je iets af hebt. Het klinkt een beetje gek, maar de wetenschap toont aan dat het werkt!

* Spelletjes voor het trainen van executieve functies

 Omdat je bij de meeste spelletjes wel op je beurt moet wachten, iets van een plan moet verzinnen en met tegenslag moet kunnen omgaan, gebruik je wel bij bijna alle spelletjes de executieve functies. Bij schaken gebruik je ze allemaal. Andere geschikte spelletjes hiervoor zijn: Uno, Majong, Mens Erger Je Niet, Stratego, Levensweg en Monopolie.

* Uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag aanpakken is een belangrijk aspect van zelfbeheersing. En het kan voor iedereen een probleem zijn, ongeacht je leeftijd. We hebben allemaal te maken met afleiding en te veel taken om mee te jongleren. 

Tot slot…

Het is dus belangrijk voor tieners dat ze werken aan hun executieve functies, zowel voor hun academische als voor hun sociale leven: nu en in de toekomst. 

Wil je meer te weten komen over optimaal studeren dan kan je je abonneren op mijn nieuwsbrief.

Plaats een reactie

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger