7 manieren om goede studiegewoonten te bevorderen bij jouw kind

Wat kan je doen om betere studiegewoonten te bevorderen bij je kind?

Tijdens onze schooltijd zijn we weleens nonchalant geweest met onze studie. We kozen ervoor om met vrienden buiten te spelen in plaats van ons huiswerk af te maken. En nu we ouder en wijzer zijn, en de langetermijnwinst van huiswerk en studeren begrijpen, willen we dat onze kinderen een andere houding aannemen ten opzichte van schoolwerk. 

We willen dat ze van studeren houden.

Omdat de meeste kinderen niet super enthousiast zullen zijn over huiswerk en studeren, komt bij ons de vraag op: wat is het beste wat we kunnen doen om hen te helpen?

Als we willen dat onze kinderen zelfgemotiveerd zijn voor succes, is het een goed begin om de volgende 7 studiegewoonten bij te brengen.

1. Verwijder afleidingen

We weten dat een van de grootste problemen met huiswerk niet het onvermogen is om het werk te doen. Het is het de hoeveelheid afleidingen om de kinderen heen. Minder afleiding staat simpelweg gelijk aan werk van hogere kwaliteit en in minder tijd!

2. Maak huiswerk maken een beetje prettiger

De meest voorkomende reden voor het vermijden van huiswerk is dat het te veel als een klus voelt. En het is begrijpelijk. Het is het laatste dat kinderen willen doen na een lange schooldag. Ze willen gewoon ontspannen of spelen. 

Geef waar mogelijk het idee dat huiswerk echt leuk of interessant kan zijn. Om het een dosis praktisch nut te geven, kun je overwegen schoollessen te combineren met gezinsactiviteiten. 

Natuurlijk is niet alles in het leven leuk, en kinderen moeten dit begrijpen. Soms moeten dingen gewoon gedaan worden, inclusief huiswerk. En hoe meer plezier kinderen ermee hebben, hoe prettiger het wordt.

3. Moedig onafhankelijk, zelfstandig leren aan

Velen van ons zitten vast in de gewoonte om onze kinderen te helpen met hun schoolwerk. Dit doen we omdat we beseffen hoe belangrijk het kan zijn voor hun toekomst. 

Het eerlijke, simpele feit is dat kinderen hun eigen werk moeten doen. Ze moeten merken hoe het loont om de tijd te nemen om iets te begrijpen en te bereiken. Ze moeten zich gesterkt voelen door het feit dat het behalen van een goed cijfer voor hun werk het resultaat is van hun eigen inspanning en niet van de hulp van (of het gezeur van) hun ouders. 

Natuurlijk kunnen we als een kind moeite heeft met bepaalde vakken, helpen bij het begeleiden, inspireren, beoordelen van het werk. En als we hier moeite mee hebben, kunnen we altijd hulp vragen van een bijlesdocent of iemand met ervaring.

4. Gebruik een als-dan-routine

Dingen lopen soepel als huiswerk een onderdeel wordt van het dagelijkse schema. Door de routine in een “als-dan” formaat te structureren, kan het huiswerk worden voltooid voordat je kind afgeleid wordt en andere activiteiten gaat nastreven.

Je kunt het schema presenteren als “Als je klaar bent met je huiswerk, kan je de telefoon gebruiken.” of “Als je je spellingwoorden hebt geoefend, dan kan je buiten spelen.”

Routines zijn krachtig omdat ze kinderen laten weten wat ze kunnen verwachten. Het voelt niet eerlijk aan voor een kind als ze plotseling te horen krijgen dat het tijd is voor huiswerk als ze midden in een online videogame met vrienden bezig zijn.

Het gebruik van een als-dan-routine zorgt er ook voor dat huiswerk gezien wordt als een normaal onderdeel van de dagelijkse checklist. 

5. Tijdmanagement inbrengen

Een studieroutine hebben is ook een geweldige manier om tijdmanagement te leren. Jonge kinderen die worden aangemoedigd om tijd vrij te maken voor huiswerk in hun dagelijkse routine, zullen dit vaker blijven doen op de middelbare school en op de universiteit. Ik heb zelf als kind geleerd van mijn vader (hij was docent)  om een schema te maken met het huiswerk en 15 minuten pauze tussen de ene taak en de andere en ik volg nog steeds dezelfde methode.

Als je het gevoel hebt dat je kinderen een onhandelbare hoeveelheid huiswerk krijgen toegewezen, wees dan niet bang om dit met hun leraren te bespreken. Het punt van huiswerk en studeren zou moeten zijn om schoolwerk aan te vullen en goede studiegewoonten aan te leren, maar als het een te grote last is, kan het wrok en angst veroorzaken.

6. Help kinderen falen te omarmen en constructief te zijn

Wanneer kinderen hun eigen huiswerk maken en zelfstandig studeren, zullen ze ongetwijfeld meer fouten maken, sommige tests niet halen en zelfs slechte cijfers halen: dit alles kan voor ons moeilijk zijn om toe te staan.

Het omarmen van falen wordt steeds moeilijker in onze samenleving. We zijn gefocust op de concurrentie en bovenaan komen te staan. Maar onze kinderen fouten laten maken en verkeerde antwoorden omzetten in leermogelijkheden is een levenslange vaardigheid van onschatbare waarde.

Het huiswerk van onze kinderen met hen doornemen is een geweldige manier om hun harde werk te erkennen en tegelijkertijd in de gaten te houden of ze problemen hebben. Als we ervoor kiezen om dit te doen, moeten we er zeker van zijn dat we ons blijven concentreren op de moeite die in het werk is gestoken, niet alleen op de fouten die ze misschien hebben gemaakt. We moeten hun vooruitgang stimuleren.

Als je kind niet wil dat je haar huiswerk nakijkt, dan is dat ook prima. Ze krijgt feedback van de docent op de opdracht die zeer leerzaam zal zijn. In feite zullen de meeste kinderen de foute antwoorden beter onthouden dan de antwoorden die ze goed hadden.

Zelfs basistaken, zoals hun naam niet op hun huiswerk zetten of vergeten hun huiswerk mee naar school te nemen, zijn geweldige leermogelijkheden. 

7. Vermijd beloningen

Het aanbieden van beloningen is een gebruikelijke en verleidelijke manier om huiswerk resistente kinderen te helpen hun werk gedaan te krijgen.

Het probleem met deze tactiek is echter dat het gericht is op korte termijn motivatie.

Onze derdeklasser junkfood beloven als hij zijn boekverslag afmaakt, motiveert hem niet om geïnteresseerd te zijn in het onderwerp dat hij leest. Zijn gedachten zijn alleen van het lekkere eindresultaat. En als we onze middelbare scholieren betalen voor hun goede cijfers, worden ze alleen gemotiveerd door geld. Wat ze ook moeten leren of voltooien om dat geld te verdienen, wordt niet gewaardeerd.

Als we zelfgemotiveerde leerlingen willen, moeten ze het werkproces zelf accepteren en respecteren. Ze moeten zich gesterkt voelen door hun inspanningen. Wanneer we de drang voelen om een ​​beloning te beloven in ruil voor studeren, kunnen we in plaats daarvan kiezen voor de als-dan-routine. Als ze een taak hebben voltooid, kunnen ze iets anders doen.

Een als-dan-routine is geen beloning, omdat de “dan” niet iets bijzonders of ongewoons is. Het is geen omkoping. We controleren gewoon de volgorde waarin van dat evenement kan worden genoten.

Online bijlesdocent

Als je het gevoel krijgt dat je (een) van je kinderen zoveel moeite heeft met het huiswerk dat hij of zij daar gebukt onder gaat dan zou een online bijles docent een goede alternatief voor je kind kunnen zijn. Het gemak hiervan is dat je kinderen vanuit huis geholpen kunnen worden, zonder dat je ze moet brengen en halen. Mocht je graag willen weten of ik je kan helpen met de begeleiding van je kind, neem dan contact met mij op. Voor meer informatie over bijlessen kijk naar mijn andere blogposts

Laatste gedachten

De strategieën in dit artikel zijn bedoeld om de studiegewoonten van je kinderen te verbeteren, maar zelfs de beste ideeën kunnen niet garanderen dat ze het leuk zullen vinden om hun huiswerk te maken. Als het gezeur begint, kunnen we ons inleven zodat ze weten dat we begrip hebben voor hun situatie met woorden zoals: “Ik snap het! Het is niet leuk om op zo’n mooie dag binnen huiswerk te blijven maken!”

Als het gezeur niet ophoudt, negeer het geklaag over huiswerk. Als je erop blijft reageren, worden kinderen alleen maar aangemoedigd om door te gaan. In plaats daarvan kunnen we hun interne motivatie bevorderen door hun inspanningen te koppelen aan resultaten. Als ze een verband zien tussen hun inspanningen en het resultaat zullen ze huiswerk maken en studeren positiever ervaren.

Gebruik je zelf een techniek dat je geholpen heeft met je kinderen? Laat het dan hieronder weten :-). Ik ben benieuwd.

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger
URL is succesvol gekopieerd!