De beste educatieve kanalen op YouTube voor je kind

Hoe vind je goede educatieve video’s op YouTube?

Inleiding: wat is YouTube en hoe werkt het?

Als online bijlesdocent krijg ik vaak van ouders van mijn leerlingen de vraag of ik advies kan geven over educatieve podcasts voor hun kinderen, Netflix-programma’s of ander educatief materiaal dat vanuit thuis bestudeerd kan worden. De mogelijkheden zijn te veel om op te noemen en zijn natuurlijk afhankelijk van heel veel factoren zoals het vak waar de student moeite mee heeft, de leeftijdscategorie en andere factoren. Maar één van de plekkenwaar ik het eerste naar verwijs, is naar YouTube.

De YouTube is een populair platform voor kinderen om te leren en plezier te hebben. En het is een uitstekend hulpmiddel voor ouders om hun kinderen bezig te houden. Er zijn veel kanalen op YouTube met leuke leervideo’s en spelletjes voor kinderen. Deze kanalen zijn geweldig omdat ze kinderen een manier bieden om te leren en tegelijkertijd plezier te hebben.

Waar moet je op letten bij een goed YouTube-kanaal voor kinderen?

Als je op zoek bent naar een goed YouTube-kanaal voor jongeren, zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen:

– Is dit kanaal geschikt?

– Heeft dit kanaal inhoud van goede kwaliteit?

– Is er een diversiteit aan inhoud?

De beste educatieve YouTube-kanalen voor uw kind

In dit gedeelte zal ik een paar YouTube-kanalen bespreken. Het advies dat ik aan individuele studenten geef in hun specifieke situatie zal natuurlijk anders zijn. Naarmate ik mijn studenten beter leer kennen, kan ik beter inschatten of in bepaalde gevallen een online game beter is, of informatieve video’s / tutorials.

Educatieve YouTube-kanalen voor het basisonderwijs

Het klokhuis

Het Klokhuis informeert kinderen van negen tot twaalf over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.

Schooltv voor de kleintjes

Dit is een YouTube kanaal met educatieve video’s voor kinderen van groep 1 tot en met groep 3

NOS Jeugdjournaal

Nieuwsprogramma voor de voor kinderen van negen tot twaalf met dagelijkse uitzendingen.

Welkom in de Geschiedenis

Dit is een komische, historische praatprogramma waarin Dorine Goudsmit haar gasten ontvangt die al eeuwen dood zijn. Samen met bekende mensen uit de geschiedenis blikt ze terug op de hoogtepunten uit hun geschiedenisperiode. Geschikt voor leerlingen vanaf groep 6.

Educatieve YouTube-kanalen voor het voortgezet onderwijs

Digistudies Examens

Op dit kanaal krijg je online bijles van professionele leraren die jou de eindexamenvakken zo duidelijk mogelijk uitleggen. Dit is bij uitstek het perfecte YouTube kanaal voor studenten van de examenklassen.

Arnoud Kuijpers

Op dit kanaal vind je video’s over de Nederlandse taal, het vak Nederlands en de eindexamens Nederlands.

Het Leerkanaal

Het Leerkanaal biedt op YouTube 100 + uitlegvideo’s aan van alle denkbare schoolvakken en is gericht op leerlingen van het basis- en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Online bijlesdocent

Er zijn allerlei redenen waarom een online bijles docent een goede alternatief voor je kind zou kunnen zijn. Sommige van mijn studenten zijn in Curaçao geboren en studeren in Nederland en hebben moeite met het uitleg in het Nederlands en willen graag dat ik bepaalde kwesties even snel herhaal in het Papiaments. Anderen vinden het handig dat hun kinderen vanuit huis geholpen kunnen worden, zonder dat ze kinderen moeten brengen en halen, waardoor ze ook nog bij de les aanwezig kunnen zijn. Elke geval is telkens weer anders. Mocht je graag willen weten of ik je kan helpen met de begeleiding van je kind, neem dan contact met mij op. Voor meer informatie over bijlessen kijk naar mijn andere blogposts

Weet je zelf ook van een YouTube kanaal die leuk en leerzaam is voor kinderen, laat het hieronder weten 😉 Ik hoop dat deze uiteenzetting nuttig is geweest en tot de volgende keer.