De beste educatieve kanalen op YouTube voor jouw kind

Hoe vind je goede educatieve video’s op YouTube?

Inleiding: wat is YouTube en hoe werkt het?

Als online bijlesdocent krijg ik vaak van ouders van mijn leerlingen de vraag of ik advies kan geven over educatieve podcasts voor hun kinderen, Netflix-programma’s of ander educatief materiaal dat vanuit thuis bestudeerd kan worden. De mogelijkheden zijn te veel om op te noemen en zijn natuurlijk afhankelijk van heel veel factoren zoals het vak waar de student moeite mee heeft, de leeftijdscategorie en andere factoren. Maar één van de plekkenwaar ik het eerste naar verwijs, is naar YouTube.

De YouTube is een populair platform voor kinderen om te leren en plezier te hebben. En het is een uitstekend hulpmiddel voor ouders om hun kinderen bezig te houden. Er zijn veel kanalen op YouTube met leuke leervideo’s en spelletjes voor kinderen. Deze kanalen zijn geweldig omdat ze kinderen een manier bieden om te leren en tegelijkertijd plezier te hebben.

Waar moet je op letten bij een goed YouTube-kanaal voor kinderen?

Als je op zoek bent naar een goed YouTube-kanaal voor jongeren, zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen:

– Is dit kanaal geschikt?

– Heeft dit kanaal inhoud van goede kwaliteit?

– Is er een diversiteit aan inhoud?

De beste educatieve YouTube-kanalen voor jouw kind

In dit gedeelte zal ik een paar YouTube-kanalen bespreken. Het advies dat ik aan individuele studenten geef in hun specifieke situatie zal natuurlijk anders zijn. Naarmate ik mijn studenten beter leer kennen, kan ik beter inschatten of in bepaalde gevallen een online game beter is, of informatieve video’s / tutorials.

Educatieve YouTube-kanalen voor het basisonderwijs

Het klokhuis

Het Klokhuis informeert kinderen van negen tot twaalf over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.

Schooltv voor de kleintjes

Dit is een YouTube kanaal met educatieve video’s voor kinderen van groep 1 tot en met groep 3

NOS Jeugdjournaal

Nieuwsprogramma voor de voor kinderen van negen tot twaalf met dagelijkse uitzendingen.

Welkom in de Geschiedenis

Dit is een komische, historische praatprogramma waarin Dorine Goudsmit haar gasten ontvangt die al eeuwen dood zijn. Samen met bekende mensen uit de geschiedenis blikt ze terug op de hoogtepunten uit hun geschiedenisperiode. Geschikt voor leerlingen vanaf groep 6.

Educatieve YouTube-kanalen voor het voortgezet onderwijs

Digistudies Examens

Op dit kanaal krijg je online bijles van professionele leraren die jou de eindexamenvakken zo duidelijk mogelijk uitleggen. Dit is bij uitstek het perfecte YouTube kanaal voor studenten van de examenklassen.

Arnoud Kuijpers

Op dit kanaal vind je video’s over de Nederlandse taal, het vak Nederlands en de eindexamens Nederlands.

Het Leerkanaal

Het Leerkanaal biedt op YouTube 100 + uitlegvideo’s aan van alle denkbare schoolvakken en is gericht op leerlingen van het basis- en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Online bijlesdocent

Er zijn allerlei redenen waarom een online bijles docent een goede alternatief voor je kind zou kunnen zijn. Sommige van mijn studenten zijn in Curaçao geboren en studeren in Nederland en hebben moeite met het uitleg in het Nederlands en willen graag dat ik bepaalde kwesties even snel herhaal in het Papiaments. Anderen vinden het handig dat hun kinderen vanuit huis geholpen kunnen worden, zonder dat ze kinderen moeten brengen en halen, waardoor ze ook nog bij de les aanwezig kunnen zijn. Elke geval is telkens weer anders. Mocht je graag willen weten of ik je kan helpen met de begeleiding van je kind, neem dan contact met mij op. Voor meer informatie over bijlessen kijk naar mijn andere blogposts

Weet je zelf ook van een YouTube kanaal die leuk en leerzaam is voor kinderen, laat het hieronder weten 😉 Ik hoop dat deze uiteenzetting nuttig is geweest en tot de volgende keer.

4 gedachten over “De beste educatieve kanalen op YouTube voor jouw kind”

  1. De 1e twee suggestie heb ik meteen toegevoegd aan het Kids account van mijn dochter van 3. Zeker nu wij in het buitenland wonen, vind ik het super belangrijk om haar ook educatie in het Nederlands mee te geven.

    • Ik begrijp precies wat je bedoelt. Mijn dochter is geboren in Spanje en we hebben daar gewoond tot haar 12de. Dankzij deze YouTube kanalen heeft mijn dochter 4 maanden na aankomst op Curaçao haar CITO toets gehaald met een havo-advies. Ze zit nu op de Haagse Hogeschool en los van een spellingniveau dat minder is dan normaal heeft ze alles kunnen inhalen. 🙂

  2. Wat een mooi idee om Youtube en online bijles in te zetten voor de kids, vooral in deze wereld waarin de kinderen veel online aanwezig zijn! Ook mooi om als bijles docent overal te kunnen werken. Dank voor de inspiratie!

    Mijn dochter heeft momenteel zelf nu geen bijles nodig, maar ik vind de tips waardevol.

    • Ik heb ook bewust voor gekozen voor online les omdat het handig is voor bepaalde ouders en specifiek individuele bijles in plaats van werken met groepen omdat ik zelf ervaren heb hoe goed je kinderen kan helpen als je je aandacht kan richten op 1 student in plaats van klas en groep management. Het is echt geweldig om dit te mogen doen.

Reacties zijn gesloten.

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger