Jouw kind heeft een hekel aan school: kan een bijlesdocent helpen?

Vandaag zal ik het hebben over een veelgestelde vraag van ouders: “Mijn kind houdt niet van school, kan een bijlesdocent daar iets aan doen?”

We willen allemaal het beste voor onze kinderen op het gebied van onderwijs. Maar wat gebeurt er als je kind niet van school houdt? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een kind dat een hekel heeft aan school niet altijd een probleem om zich al te veel zorgen over te maken. Niet alle kinderen zullen van nature geneigd zijn om in een klaslokaal te leren. De redenen hierachter verschillen van geval tot geval.

Waarom heeft mijn kind een hekel aan school?

Dit is een vraag van veel ouders. Daarom wil ik het hier hebben over wat de redenen zouden kunnen zijn.

* Leerproblemen

De desinteresse van je kind in school kan te wijten zijn aan leerproblemen die je nog niet hebt opgemerkt. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met leren in groepen, te ver van het bord zitten of met concentreren door afleiding van andere studenten. Als de leraar van je kind deze problemen niet heeft opgemerkt en opgelost, zal je kind met de tijd niet meer geïnteresseerd zijn in school. 

* Hoogbegaafde leerlingen zoeken grotere uitdagingen

Sommige kinderen zijn slimmer dan anderen. Ze voelen geen voldoening in de lessen vanwege het niveau. Ze zien daardoor uiteindelijk geen reden om naar school te gaan. Het is simpelweg niet uitdagend genoeg of te saai voor hen.

* Gebrek aan vrijheid 

Elke dag op school zijn, weerhoudt kinderen ervan hun gevoelens te uiten. Ze worden gedwongen om vakken te leren die ze niet interessant vinden. Zonder toestemming kunnen ze niet praten met hun leeftijdsgenoten. Elke dag worden ze urenlang verplicht om opgesloten te zitten en dat is voor niemand leuk. Zeker niet voor kinderen.

* Pesten

Pesten heeft aanzienlijke en blijvende schadelijke effecten in het leven van de slachtoffers. Deze effecten zijn nog sterker bij kinderen. Als een kind consequent wordt gepest, zal dit hoogstwaarschijnlijk zijn zelfrespect schaden. De nadelige emotionele, fysieke en mentale effecten van pesten kunnen ervoor zorgen dat je kind een hekel krijgt aan school.

Wat moet je doen als je kind een hekel heeft aan school?

We hebben de mogelijke oorzaken van desinteresse van een kind in school belicht. Het belangrijkste is echter dat je erachter komt welke van deze het probleem is, in het geval van je kind. Dit vereist veel geduld en toewijding. Als ouder van een kind dat een hekel heeft aan school, is het belangrijk dat je zelf een positieve houding ten opzichte van school behoudt.

Vermijd het thuishouden van de kinderen (tenzij je in een land woont waar “homeschooling”  legaal is zoals de VS). Je kind moet leren en dat kan niet als het niet op school zit.

Kan een bijlesdocent helpen?

Het antwoord is ja. De juiste bijlesdocent zal hoogstwaarschijnlijk je kind helpen. Het feit dat een kind niet van school houdt, betekent niet altijd dat het een hekel heeft aan leren. Kinderen zijn van nature ingesteld om kennis te vergaren en nieuwe dingen te leren. Ze zullen leren als de omstandigheden en de omgeving goed zijn.

Hoe kan een bijlesdocent helpen? 

* Door geduld en bemoediging

Een bijlesdocent geeft individuele les en is dus alleen gericht op jouw kind. Hierdoor kunnen ze veel meer geduld hebben en extra tijd besteden dan in een groepsverband. Ze stimuleren en ondersteunen jouw kind. Ze leven ook mee en luisteren naar hun zorgen. 

* Door voort te bouwen op de sterke punten van je kind

Een bijlesdocent doet dit door persoonlijk omgang. Ze neemt de tijd om jouw kind beter te leren kennen, ontdekt zijn interesses, vaardigheden, sterke en zwakke punten. Ze beoordeelt zijn huidige niveau (emotioneel, sociaal en academisch) en bedenken manieren om voort te bouwen op zijn sterke punten.

* Door zich richten op hun favoriete manier van leren

Een bijlesdocent zal de meest geprefereerde manier van leren van het kind ontdekken en daarmee werken. Waar van toepassing zal hij of zij soms het leren integreren op allerlei creatieve manieren zoals bijvoorbeeld door fanfictie te schrijven, te tekenen en/of boeken of tijdschriften te lezen over de interesse van het kind. Ze identificeren ook wat hen afleidt van het leren en verwijderen dit uit het leerproces. Hierdoor kan het kind zich beter concentreren en sneller leren.

* Door het samen opstellen en bereiken van doelstellingen

Een bijlesdocent kan je kind helpen persoonlijke en academische doelen op te stellen, en ze werkt samen met het kind om deze te bereiken. Zo worden talenten en vaardigheden aangewend, verbeterd en benut om hen te helpen groeien.

* Door het erkennen van vooruitgang en inspanningen

Kinderen raken soms ontmoedigd als niemand hun harde werk ziet en erkent. Bijlesdocenten merken deze veel sneller op. Ze concentreren zich op de inspanningen in plaats van op de cijfers. Ze erkennen het positieve gedrag van kinderen en belonen hen voor elke vooruitgang die ze maken.

Tot slot…

Het is belangrijk om te beseffen dat een kind dat een hekel heeft aan school niet het einde van de wereld is. Als het gebeurt, zorg er dan voor dat je er op de juiste manier mee omgaat. Terwijl sommige ouders de manier hebben bedacht om het probleem op te lossen, hebben anderen misschien externe hulp nodig. In sommige gevallen kan een bijlesdocent hulp bieden. Als je denkt dat ik zou kunnen helpen, neem dan vandaag nog contact met mij op!

Plaats een reactie

RSS
Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger