|

Is mijn kind te jong om bijles te krijgen?

Online bijles voor jonge leerlingen

Veel ouders vragen zich af of hun kind te jong is voor bijles of privébegeleiding.

Is er een ideale leeftijd om te beginnen met bijles? Is er een leeftijd waarop bijles meer kwaad dan goed zou doen?

Zoals je in dit artikel zult zien, is het antwoord op deze vraag niet eenvoudig. Kinderen groeien, rijpen en leren in verschillende snelheden, wat betekent dat het ene kind klaar kan zijn voor bijles op een leeftijd terwijl een ander kind dat niet is.

Kunnen vijfjarigen (of vierjarigen) bijles krijgen?

Heb je een vijf- of vierjarige kind en overweeg je bijles? Vraag jezelf dan eerst af waarom je een bijlesdocent wilt.

Is het omdat je het gevoel hebt dat je kind niet snel of goed genoeg leert op school, dan kan dat zijn omdat de hersenen van je kind zich niet genoeg hebben ontwikkeld om de concepten die ze op de kleuterschool of de kleuterschool leren onder de knie te krijgen.

Als je wilt dat je kind beter voorbereid is op de concepten die het op school leert, kan dat een geldige reden zijn om bijles te geven. Mocht je kind al op jonge leeftijd bijles proberen en mocht het zo zijn dat het er niet goed op reageert, zal de bijlesdocent je waarschijnlijk vertellen dat je kind te jong is.

Sally Shaywitz, een kindergeneeskundeprofessor uit Yale, maakt zich zorgen over bijlessen in de vroege kinderjaren die gebaseerd zijn op academische methoden in plaats van spelen.

Ze zegt: “Ik heb liever dat kinderen in een omgeving zijn die hun ontwikkelingsniveau meer respecteert.”

Veel experts op het gebied van leren in de vroege kinderjaren pleiten voor het gebruik van speel- en praktijkmateriaal in leeromgevingen. Als je bijvoorbeeld met een set blokken speelt, leert u wiskunde, ruimtelijke relaties en meer.

Als ik als bijlesdocent gevraagd wordt om jongere kinderen te begeleiden, dan doe ik dat door op speelse wijze verhalen, concepten en ideeën te introduceren of via online games of video’s.

Ook zijn er bij mij korte bijlessen mogelijk (van 30 minuten) die de aandacht van uw jonge kind vast houden. Met een bijlesdocent die de behoeften van zeer jonge studenten begrijpt, kan uw kind genieten van en baat hebben bij bijles.

Kan een jong kind een online bijlessessie volgen?

Elk kind zou de hulp van een ouder moeten krijgen om de online bijlessessie op te zetten. Hoe jonger het kind, hoe meer hulp het nodig heeft bij de computer of het apparaat.

Dit zou je er echter niet van moeten weerhouden om online bijles te proberen: kinderen wennen snel aan de online tools en leren vaak net zo snel als een volwassene.

Het is niet erg als je moet rondhangen terwijl je kind bijles geeft. Je kunt dan met je eigen ogen zien wat je kind aan het doen is en hoe het met de mentor omgaat. Je kunt dan helpen met het positioneren van de camera en het instellen van het volume.

Voordelen van bijles

Als je kind zich in de juiste ontwikkelingsfase bevindt om nieuwe concepten te leren en je een bijlesdocent vindt die goed bij hem past, kan bijles erg nuttig zijn.

 • Een-op-een begeleiding stelt de docent in staat om de leerervaring af te stemmen op de voorkeuren en antipathieën van uw kind. Als uw kind bijvoorbeeld van honden houdt, kan de bijlesdocent hondenverhalen of illustraties gebruiken om de les te leren.

 • Bijles biedt een leerervaring met weinig stress. Bijles gaat over werken in het tempo van uw kind. Gebruik online bijles om uw kind korte leermomenten te geven die hem aanmoedigen en uitdagen zonder hem te veel onder druk te zetten.

 • Thuis leren kan beter zijn voor ieders gezondheid. Als er een ziekte in uw omgeving is, kunt u uw kind nog steeds bij lessen betrekken via online leren. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw jonge kind ziektekiemen oppikt uit een klaslokaal.

 • Thuis bijles geven betekent meestal minder afleiding. Kinderen kunnen snel overweldigd raken door hun omgeving. Een schoolklas omgeving vol met andere drukke jongeren kan een zeer afleidende plek zijn! De een-op-een bijleservaring in een stille kamer bij u thuis kan leiden tot een betere kwaliteit van het leren.

 • Online bijles is ook beter voor de rest van het gezin. Het is moeilijk om met meerdere schema’s te goochelen – sommige kinderen sporten, anderen gaan naar muziekles en een andere naar de wiskundeleraar. Ik geef je als bijlesdocent de flexibiliteit om een ​​tijd te kiezen die het beste werkt voor jou en je gezin.

Hoe je begeleiding nog beter kunt maken voor je jonge kind

Wanneer de ouder actief wordt betrokken bij het begeleidingsproces, raakt het kind nog meer betrokken bij de gepresenteerde concepten en ideeën.

Voeg meer waarde toe aan de bijles door enkele van deze dingen in het leven van je kind op te nemen:

 • Speel games die vergelijkbaar zijn met de concepten die in de lessen worden geleerd

 • Praat overdag over de bijlesdocent van uw kind en de les en maak er een leuke discussie van

 • Maak een excursie naar een plek waar iets wat ze hebben geleerd in praktijk wordt gebracht

 • Geef speelse kleine hints over een aanstaande bijles om je kind het gevoel te geven dat het iets is om naar uit te kijken

Online bijles kan de liefde voor leren bevorderen

 • Bijles kan een uitstekende bron van stimulering zijn voor uw kind’s brein, het cultiveert nieuwsgierigheid en een verlangen om meer te leren.

 • Bijles kan uw kind ook voorbereiden op complexere concepten die in hun schoolomgeving zijn geleerd en ze iets geven om thuis naar uit te kijken.

 • Soms kan het verkeerde type bijles schadelijk zijn, waardoor het brein van uw kind wordt uitgeschakeld in plaats van het met plezier en opwinding aan te wakkeren. Als je het gevoel hebt dat dit gebeurt, kun je altijd stoppen met de bijles. Neem een pauze. Laat uw kind zelf concepten verkennen door te spelen en te experimenteren. Het kan zijn dat hun hersenen gewoon meer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen.

 • Onthoud vooral dat bijles een katalysator is voor effectiever (en leuker!) onderwijs, academische nieuwsgierigheid en vaak een levenslange liefde voor leren aanwakkert bij uw kind.

Houd dit doel in gedachten wanneer u op zoek gaat naar de perfecte online bijlesdocent voor uw kind, en u zult op de goede weg zijn om uw kind te helpen het leren leuk te vinden.

Heb je jonge kinderen? En heb je weleens bijles genomen voor je kleuter? Als dat zo is dan kan je hieronder reageren 🙂

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *